kvinnebasens logo  
nyhetsarkiv bedriftsarkiv profilarkiv

Månedens profil - januar/februar 2005

Eva Dahr, filmregissør

 

En av Norges mest kjente kortfilmregissører, Eva Dahr, har laget kortfilmen "Tempo!", som for tiden går som forfilm til "Bridget Jones 2". "Tempo!" handler om tidsklemma.
- Jeg har selv tre barn og synes hverdag går med et "skrik", sier Dahr, som driver frem ideer og gjennomfører filmprosjekter som selvstendig næringsdrivende.

- Jeg har hele tiden vært opptatt av å skaffe meg mest mulig og allsidig praktisk erfaring, samt å tjene egne penger. Det har ført meg fra å være assistent på diverse spillefilmer, blant andre ”Høvdingen” med regi av Løkkeberg/Kristiansen og ”En håndfull tid” med regi av Martin Asphaug, til å lage filmer for det som tidligere het Forsvarets Filmtjeneste, hvor jeg fikk mange fine og utfordrene oppgaver. Dessuten lærte jeg også mye da jeg jobbet noen år i reklamebransjen med presentasjonsprogram for næringslivet. Siden har jeg kombinert egne prosjekter med oppdrag for næringslivet og det offentlige. I tillegg har jeg vært konsulent i Norsk Filmfond og vurdert prosjekter for statlig finansiering, forteller Dahr.

Av formell utdanning har Dahr Medialinjen ved Distriktshøgskulen i Volda, den gang det eneste stedet for filmutdanning i Norge. I tillegg har hun vært utvekslingsstudent ved Mafilm-studio i Budapest i seks måneder.

Selvstendig næringsdrivende

- Hva jobber du med nå?

- Akkurat nå holder jeg på med forarbeidet til en film med arbeidstittel ”Trætte Mænd” som bygger på et forskningsarbeid av Dr.polit. Ulla-Britt Lilleaas. Den handler om menns forhold til egen kropp og helse, og er tenkt som en humoristisk tankevekker. Filmen har støtte fra Helse og Rehabilitering og Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke. På litt lenger sikt jobber jeg med utviklingen av en større filmidé, en videreføring av kortfilmen ”Tempo!”. Også den handler om et ungt par med barn og deres anstrengelser for å kombinere både arbeid og familieliv, forteller Dahr.

- Jeg er opptatt av å sette fokus på hvilke mekanismer i samfunnet som ønsker at vi skal jobbe mer for mindre lønn, og de motsatte kreftene som ønsker et ”inkluderende arbeidsliv”. Disse motsetningene kommer til å tilspisse seg mer og mer i fremtiden. Spørsmålet er hva det gjør med oss, legger hun til.

- Hvordan organiserer du arbeidet ditt?

- Jeg er selvstendig næringsdrivende med hjemmekontor, men går i møter hos samarbeidspartnere, eller mulige støttespillere, nesten hver dag. Men savner i blant et større faglig miljø. Synes det kan være krevende og ensomt i perioder å drive frem ideer og prosjekter som selvstendig. Derimot i selve opptaks,- og produksjonsfasen koker det. Da er jeg leder for et team på 15-20 personer. Det er stor forskjell, enormt utfordrende og gøy.

Tempo

- Kortfilmen ”Tempo!” handler om tidsklemma. Hvordan får du egentlig tid til alt du gjør selv?

- ”Tempo!” handler om en dag i Line og Geir sitt liv. De har begge krevende jobber og to små barn. Det gjør det ikke lettere at Line akkurat har fått tilbud om en bedre jobb; gøy, smigrende, men enda mer krevende. Mange kan kjenne seg igjen. Jeg har selv tre barn og synes hverdagen ”går med et skrik”. Vi lager middag hver vår dag, alle fem - det fungerer sånn passe, og jeg prøver å delegere husarbeidet. Synes det er en fordel å bo sentralt, og er fornøyd med å kunne sykler dit jeg skal hvis det er mulig. Da får jeg mosjon, kommer raskt frem og får fin farge i kinnene (!). Å jobbe freelance er usikkert, men gir også tross alt mer valgfrihet og mulighet til å planlegge egen arbeidstid i forhold til livsfaser og familie. Ellers er jeg tilbakeholden med å påta meg verv og oppgaver i nærmiljøet, dessverre, men tiden strekker bare ikke til, nå.

Glimt fra hverdagslivet

- Hva engasjerer og motivere deg mest i ditt arbeid ?

- Det å vise filmen for publikum, merke at de kjenner seg igjen og ser sine egne dilemmaer litt utenfra, er min aller beste feedback. Da blir jeg motivert til å gå videre. ”Tempo!” blir invitert til mange konferanser og møter, som skal ha et innlegg om ”tidsklemma”. Da opplever jeg at filmen blir en del av en slags bevegelse, av noen større spørsmål som mange er berørt av.

- Dessuten er det veldig gøy å få jobbe med engasjerte skuespillere. I ”Tempo!” er det en scene hvor skuespiller Henriette Steensstrup holder på å levere barn i barnehagen, mens hun snakker i mobilen om et nytt jobbtilbud, mens 5-åringen hennes begynner å slå henne med en spade, mens hun prøver å late som ingenting overfor de i telefonen, mens de andre foreldrene i barnehagen ser forskrekket og bebreidende på henne. Sånne glimt fra livet er det utrolig morsomt å jobbe med å gjenskape på film, fortsetter Dahr.

Kvinne i filmbransjen

- Hvordan er det å være kvinne i filmbransjen?

- Tja, det er vel tøft både å være mann eller kvinne i filmbransjen. Det er en total konkurransenæring, man lever fra prosjekt til prosjekt. Statistisk lager kvinner 25% av spillefilmene, det er for dårlig. Flere kvinner bør slippe gjennom nåløyet og fortelle nye historier som bidra til et bredere repertoar. Da jeg begynte i bransjen var Norge kjent for sine dyktige kvinnelige regissører, som ga oss unge masse drahjelp. Nå har vinden på en måte snudd, sier Dahr, og forteller at hun er med på å etablere et nettverk, WIFT-Women in Film and Television, som skal bidra til nettverksbygging og kompetanseheving.

- Har du gode råd til kvinner som ønsker å gjøre karriere innen filmbransjen?

- Si ”Ja” til de fleste oppdrag, hvis de er relevante. Påta deg ting du kanskje ikke vet så mye om eller har gjort før. Du klarer det! Regn med en usikker, men spennende fremtid. Forbered deg på å leve fra hånd til munn i perioder. Gi ofte ros til andre kvinner. Vær alltid godt forberedt. Våg å ta sjanser, sier Dahr oppfordrende.

- Hva synes du forresten om Kvinnebasen?

- Et bra tiltak, som burde markedsføres bedre. Hadde ventet å få noen flere kontakter...

Eva Dahrs  profil

LKA 14.01.2005